Saltad Nota

Saltad nota

Att det säljs mycket matvaror av dålig kvalité i livsmedelsbutikerna är nog de flesta medvetna om, men att de allra sämsta produkterna ofta hamnar på restaurangerna där inga krav på innehållsförteckning finns kanske några har missat.

Vem är sugen på pizza med "skinka" som bara innehåller hälften fläskkött toppad med "ost" som bara innehåller en tredjedel mejeriprodukter?

Mats-Eric Nilsson tar med oss på ett intressant besök till en stor mässa för livsmedelstillsatser och industriella ingredienser. Han berättar också om "restauranger" där allt kommer som hel- och halvfabrikat, och som därmed klarar sig utan utbildade kockar.

Boken ger en ganska bra inblick i vilka tricks som används i restaurangbranchen. Allt är satt i perspektiv genom tillbakablickar på den moderna restaurangens förvånansvärt korta historia.

Boken avslutas med ca 100 sidor listor av olika slag – den med ingredienserna till några av kedjerestaurangernas populäraste rätter är intressantast och ger en god uppfattning om var man får mat av bäst respektive sämst kvalité.

E-nummerskräcken känns ibland aningen överdriven – ingredienser som socker och härdat fett i stora mängder är ju knappast attraktivare än lite C-vitamin (E300) eller gurkmejaextrakt (E100).

Köp ”Saltad nota. Om matfusket – från gatukök till gourmetkrog” hos Adlibris.