Etikettarkiv: vin

The trip to Germany

Holstentor
Efter en lång bilresa genom Sverige och Danmark var det skönt att sträcka på benen i den gamla Hansastaden Lübeck. På bilden den medeltida stadsporten Holstentor.

Schiffergesellschaft
Till middag åt vi en fin Wienerschnitzel i Skepparsällskapets hus (Schiffergesellschaft).

Läs mer

Vinfilmer

vinfilmerSideways (CDON) är antagligen den mest kända vinfilmen och har bidragit till Pinot Noirs popularitet. Bottle Shock/Gyllene druvor från Montelena (CDON) / (SF Anytime) bygger på en verklig händelse där kaliforniska viner vann över franska i ett blindtest. A good year/Ett bra år (CDON) / (SF Anytime) är en förutsägbar men ganska mysig film med Russel Crowe i rollen som en brittisk finansman som ärver en vingård i Provence. Tu seras mon fils/You Will Be My Son är ett franskt drama som utspelar sig i Bordeaux – rekommenderas starkt. En höstsaga/Conte d’automne är ett romantiskt drama som utspelar sig på en vingård. The secret of Santa Vittoria/Santa Vittorias hemlighet från 1969 med Anthony Quinn är en påkostad rulle om hur en italiensk stad gömmer sitt vin för tyskarna i slutet av andra världskriget. This earth is mine/Solens dal – i denna film från 1959 om vinodling under förbudstiden är Napa Valley vackert filmad i cinemascope.

Det finns också ett antal dokumentärer: Red Obsession om kinesernas intresse för Bordeaux. Blood into wine där rocksångaren Maynard James Keenan gör vin i Arizona. Sour Grapes/Bittra druvor som handlar om vinförfalskning. Somm följer några elever som ska försöka ta ”Master Sommelier-examen”. Mondovino handlar om globaliseringen inom vinindustrin. Boom Varietal visar Malbec i Argentina.

För den whiskeyintresserade rekommenderas dramakomedin The Angels’ Share/Änglarnas andel.

Red Obsession

Red ”Obsession
Den australienska dokumentärfilmen Red Obsession (CDON) / (SF Anytime) har videopremiär i Sverige. Filmen inleds på vackra vingårdar i Bordeaux men fokus flyttas snabbt till Kina där vinfebern bland nyrika gjort landet till den största marknaden för exklusiva Bordeauxviner. Priserna har bubblat upp till absurda nivåer när vinet har blivit spekulationsobjekt och statussymbol. Fotot är vackert, Russel Crowes berättarröst och musiken som inleds med ”I put a spell on you” och avslutas med ”Fever” välvald. Filmen rekommenderas om man är intresserad av vin, Kina eller internationell handel.