Det godaste jag vet

Det godaste jag vet

Äntligen är uppföljaren till Lisa Förare Winbladhs faktaspäckade Matmolekyler här.

Inte riktigt lika teoretisk men ändå en mycket lärorik och riktigt välfylld kokbok med många fler recept och oändligt mycket snyggare layout än föregångaren. Linus Meyers färgfotografier bidrar också starkt till att man blir sugen på att laga rätterna. Det godaste jag vet känns som en ärlig titel för den här boken handlar framförallt om smaker – även den så viktiga umami.

tio smaksättare
De tio kapitlen är uppdelade efter recept innehållande smaksättarna vitlök, fisksås, pepparrot, parmesan, chili, vinäger, sherry, ingefära, smör och citron. Varje kapitel inleds med en presentation av smaksättaren och fortsätter sedan till recepten som har många användbara tips om hur man väljer och tillagar råvarorna på bästa sätt.

Den avslutande listan med "smakkamrater" dvs. ingredienser som passar bra tillsammans är något av ett genidrag och en bra resurs när man vill improvisera fram något utifrån vad man har i kyl och skafferi. Boken är roligt skriven, innehållsrik och prisvärd – julklappstips?

Rätter vi lagat:
asiatiska egg
Räkfyllda ägghalvor i asiatisk tappning.

momofuku kimchi
Kimchi enligt Swanljung och Chang (Momofuku) – godaste kimchin vi smakat!

kimcheesemacka
Varma mackor med kimchi och lagrad cheddarost. Kimcheese en riktig umamibomb!